Manualul mare de uscare a legumelor: Cum să uscați la aer în plasele de uscare

Uscarea este cea mai veche modalitate de conservare a legumelor, care printr-o procedură și o păstrare corectă vă va dura foarte mult timp, fără pierderi mari de vitamine și minerale. În plus, procesul este mult mai simplu decât încărcarea sau conservarea, iar dacă deții un uscător, nici nu trebuie să supraveghezi procesul. Un alt avantaj este păstrarea gustului și aromei naturale, care se modifică sau se pierde în timpul altor metode de păstrare.

Poti folosi legume uscate pe tot parcursul anului ca ingredient in supe si sosuri, au un gust minunat in smoothie-uri sanatoase, imbogatesc prajiturile sarate, omletele cu oua si amestecurile de carne si pot fi macinate si ca condiment. Dacă îți place să gătești în aer liber sau să iei ingrediente cu tine în vacanță, legumele uscate sunt un gadget grozav pentru a reduce greutatea și volumul lucrurilor din bagaj. Prin uscare, legumele pierd până la 75% din greutatea lor.

Ce legume pot fi uscate?

Mai presus de toate, copt, nu prea copt și perfect sănătos. Chiar și cele mai mici daune, semne de mucegai sau putregai pot însemna că întregul fruct este stricat și există o probabilitate mai mare ca microorganismele nedorite să intre în întregul lot uscat. Practic, orice legumă poate fi uscată, dar se recomandă să se usuce rădăcinoasele, roșiile, ceapa și usturoiul de dragul gustului și al consistenței în timpul utilizării ulterioare. Dar poți încerca și mixuri de legume uscate, care pot conține și cartofi, cartofi dulci, conopidă, broccoli, dovleac, ardei, fasole verde și alte legume preferate.

Cum se usucă în plasele de uscare

În vremuri demult apuse, uscarea cu aer era singura opțiune, astăzi instrucțiunile sunt potrivite, de exemplu, pentru o cabană sau pur și simplu acolo unde nu este posibil să uscați legumele într-un cuptor sau un uscător de alimente. Pentru uscare alegeti intotdeauna un loc uscat in care aerul curge usor, dar sa nu fie praf. Nu expuneți legumele la lumina directă a soarelui, care le va usca prea repede și rezultatul nu va fi perfect. Uscați legumele tăiate felii subțiri sau cuburi mici întinse pe hârtie de copt sau de preferință pe plase destinate uscarii ciupercilor.

Uscarea în aer liber a legumelor este cea mai riscantă metodă datorită faptului că temperatura nu poate fi reglată, iar timpul în care piesele sunt perfect uscate și potrivite pentru depozitare este prost estimat. Este, de asemenea, cel mai consumator de timp, deoarece timpul de uscare este prelungit cu până la zile întregi.

Cum recunosti legumele perfect uscate?

Puteți testa rezultatul perfect în mai multe moduri:

  • Înfășurați proba de legume într-un prosop de hârtie și apăsați. Dacă apare o pată umedă pe șervețel, continuați uscarea.

  • Tăiați o bucată de legume și mototoliți ușor. Nu trebuie să existe semne de rouă pe tăietură.

  • Turnați legumele uscate în pahar, închideți capacul și așteptați câteva minute. Dacă paharul devine rouă, legumele au nevoie de mai mult timp în uscător.