Cum să uscați și să păstrați corect ierburile
Uscarea plantelor este una dintre abilitățile de bază ale unui herbalist. Prin urmare, este necesar să-i cunoaștem principiile corecte. Uscarea ierburilor vă poate îmbunătăți munca, dar o poate și înrăutăți. Ciorchinii de ierburi uscate vor arăta grozav în bucătărie și, de asemenea, vor face ca camera să mirosească mai bine.
Înainte de uscare, îndepărtăm iarba, frunzele și crenguțele nedorite, larvele și coconii de larve, care se găsesc mai ales pe partea inferioară a frunzelor.
Unele ierburi dobândesc o aromă prin uscare. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru salvie, cimbru, rozmarin, salvie sau maghiran. Alții, precum mierea, menta sau busuiocul își vor pierde aroma mai devreme.
Ierburile nu se usucă niciodată la soare, ci într-un loc întunecat, uscat, cald și bine aerisit. De exemplu, plasele suspendate pe mai multe niveluri pentru uscarea ierburilor sau ciupercilor sunt bune. De asemenea, le putem întinde într-un strat subțire pe hârtie albă curată (de exemplu, hârtie de împachetat), dar niciodată pe ziar. O altă opțiune este să legați ierburile în mănunchiuri și să le atârnați pe o sfoară. Pentru unele ierburi, așteptați-vă la o pierdere de culoare, dar de obicei revine în timpul preparării.
Atenție, nu uscați ciorchinii de ierburi care atârnă în bucătărie, este prea umed pentru ele. Agățați ierburi bine uscate în bucătărie ca decor sau depozit de ingrediente alimentare gustoase și sănătoase.
Cu cât uscam mai repede ierburile, cu atât vor fi mai parfumate. Întunericul, la rândul său, previne pierderea culorii și a gustului. Uscarea și fluxul de aer accelerează procesul de uscare și împiedică ierburile să devină mucegai. Ierburile nu trebuie clătite înainte de uscare, deoarece acest lucru ar crea condiții pentru infestarea cu bureții. Scăpăm de praf și de orice insecte din interiorul pachetului scuturându-l bine.
Uscarea poate fi accelerată prin răsucirea regulată a ierburilor cu mâna. Daca avem mai multe ierburi aromate (ex. ligurt), preferam sa le uscam separat.
Ierburile sunt cu adevărat uscate dacă tulpinile încep să se rupă pentru că sunt casante, frunzele sunt răsucite și totul foșnește frumos.
SFAT: Putem verifica uscarea suficientă prin sigilarea unei mici părți din plantă într-o pungă de plastic. Dacă interiorul pungii nu face rouă în câteva ore, planta este uscată.
Rădăcinile trebuie uscate la o temperatură de aproximativ 50-60 ° C. Se usucă cel mai bine și cel mai repede în cuptor. Trebuie să le întoarcem regulat până când sunt casante și nu se rup.
Și cum să păstrezi ierburile?
Nu recomandăm genți de pânză. Nu vei proteja planta de umezeală și vei pierde multe substanțe aromatice.
Ierburile trebuie păstrate separat, în funcție de fiecare tip. Puteți folosi cutii de tablă, recipiente din sticlă închisă la culoare sau cutii din plastic pentru alimente care pot fi închise ermetic.
Recipientele sau cutiile cu ierburi trebuie să fie etichetate pentru a evita confuzia. Unele ierburi durează până la doi ani, dar dacă depozitați, de exemplu, o floare, folosiți-o în decurs de un an. Nu depozitați ierburi la lumină, puneți-le în cămară.
Și cel mai important - nu uita să folosești comorile tale vindecătoare pentru ceai și să le adaugi la creațiile tale culinare!